Insectele sunt vietuitoare cu forme si particularitati de infatisare foarte variate in ceea ce priveste marimea corpului, coloritul, felul de viata, obiceiurile. La un grup atat de numeros si de raspandit asemenea deosebiri par foarte firesti. Unele insecte sunt extrem de mici, cat o gamalie mica de ac, chiar mai mici de un milimetru, dar exista si insecte mari si chiar foarte mari, de exemplu unii fluturi exotici, care pot avea pana la 30 cm intre varfurile aripilor intinse. In ceea ce priveste coloritul, pe delicatele aripioare ale insectelor s-ar parea ca si-au dat intalnire toate nuantele spectrului solar, intr-o bogatie de desene cum nu se mai afla la alt grup de animale. Mai ales fluturii sunt bine cunoscuti pentru frumusetea lor.
Forma generala a corpului prezinta particularitati izbitoare intre diferitele grupuri de insecte. Sa ne gandim, de exemplu, cum arata o furnica fata de un fluture, un gandac fata de o libelula, o musca fata de un greiere. Dar in ciuda diversitatii lor, de forma, culoare sau marime, insectele prezinta aceleasi caractere generale, ceea ce justifica reunirea lor in acelasi grup systematic.
Tinand seama de o serie de caractere, cum sunt aripile, felul acestor aripi si alte caractere privind alcatuirea pieselor ce formeaza gura sau aparatul bucal, apoi modul de dezvoltare, insectele au fost calificate de naturalisti in mai multe grupuri numite ordine.
Cel mai important caracter de clasificare au fost tot aripile, incat si astazi se mai pastreaza numiri de ordine asa cum au fost ele date de Linné la 1758, dupa caracterele aripilor. Astfel, fluturii, care au aripile acoperite cu solzi, poarta numele de “Lepidoptere”; gandacii, cum sunt carabusul, buburuza, radasca, au primit numele de “Coleoptere”, adica au perechea de aripi de deasupra scortoase; albina, bondarul, viespea, furnica se numesc “Himenoptere”, ele avand doua perechi de aripi, membranoase (la furnici numai indivizii sexuati au aripi, lucratoarele fiind nearipate). Un ordin raspandit este si acela al “Dipterelor”, care prezinta o singura pereche de aripi, cum sunt mustele si tantarii. Pe langa aceste ordine mari, mai sunt si altele, ca Hemipterele, in care se includ paduchii de plante, paduchii testosi, plosnitele cerealelor, toate avand la cap un cioc characteristic, cu care sug sucul din plante, din Frunze, ramuri, fructe. Un alt ordin mai raspandit este acela al “Ortopterelor”, care cuprinde lacustele, cosasii, greierii, coropisnita, etc., cu o pereche de aripi subtiri, pe deasupra careia prezinta o alta pereche de aripi mai pieloase. In total, clasificarea actuala a insectelor cuprinde 32 de ordine de insecte, dintre care 29 sunt reprezentate si in fauna tarii noastre.
De cele mai multe ori, insectele devin o bataie de cap destul de mare. Mai ales in sezonul verii atunci cand mustele si tantarii vor sa ne “devoreze”. Stop-Daunatori va prezinta o gama variata de produse pentru combaterea lor.